Giardia bij de kat
Wat is Giardia bij katten?
Giardia is een darmparasiet die veel voorkomt bij katten en honden. De meeste katten die besmet zijn met de Giardia parasiet laten geen symptomen of klachten zien. Maar bij jonge katten of katten met een verminderde weerstand kan de parasiet helaas wel voor klachten zorgen.
Hoe raakt een kat besmet met Giardia?
Giardia wordt uitgescheiden via de ontlasting. Een kat kan zich vervolgens besmetten door in contact te komen met deze ontlasting. Denk hierbij aan het likken van de pootjes na het lopen op een besmet gebied, of te drinken uit een besmet drinkbakje. Ook u als eigenaar kan het bijvoorbeeld via de schoenen mee naar binnen nemen, waardoor binnenkatten ook besmet kunnen raken. Kittens kunnen het ook krijgen via de moedermelk als de moederkat besmet is.
Wat zijn de symptomen van Giardia bij katten?
De meest voorkomende symptomen bij Giardia zijn:
- Wisselende tot aanhoudende diarree
- Bloed en/of slijm bij de ontlasting
- Braken
- Verminderde eetlust
- Sloomheid
Hoe kan de diagnose Giardia vastgesteld worden?
De diagnose Giardia is makkelijk vast te stellen. Het enige wat hiervoor nodig is, is wat ontlasting. De ontlasting moet wel zo vers mogelijk zijn. Lukt het u niet deze direct bij ons langs te brengen, bewaar de ontlasting dan zo lang even in de koelkast. Het Giardia-onderzoek kunnen wij bij ons op de praktijk uitvoeren. Wij hebben dezelfde dag nog de uitslag.
Wilt u uw kat laten testen op Giardia? U hoeft hier geen afspraak voor te maken. U mag ieder moment de ontlasting inleveren aan de balie bij één van onze assistentes.
Hoe wordt Giardia bij katten behandeld?
Giardia is erg besmettelijk en de kans op herbesmetting is daarom ook aanwezig. Het is daarom van belang om zowel de kat als de omgeving te behandelen.
Behandeling van de kat
- Om de Giardiaparasiet te behandelen volgt een 5-daagse kuur met Panacur (Fenbendazol). Als u meerdere dieren thuis heeft, adviseren wij deze ook te behandelen i.v.m. de besmettelijkheid van Giardia. Ook als zij geen symptomen hebben.
- Indien uw dier diarree heeft adviseren wij om licht verteerbaar voer te geven (Hill’s I/D). Daarnaast is het vaak nodig om de weerstand van de darmen te optimaliseren. Dit kan door middel van pro-biotica.
- Bij Giardia is de kans op herbesmetting aanwezig. Een goede hygiëne is daarom zeer belangrijk tijdens en na de behandeling. Ons advies is om uw kat op de derde dag van de behandeling te wassen met een kattenshampoo, en dit twee dagen na de behandeling nogmaals te doen.
- In sommige gevallen is een eenmalige kuur Panacur niet voldoende en moet deze herhaald worden. Soms heeft de Panacur onvoldoende effect en is het nodig een tweede medicijn in te zetten (Metrodinazol).
Behandeling van de omgeving
Het is belangrijk om ook uw omgeving goed te behandelen. Giardia kan lang in de omgeving overleven wat de kans op herbesmetting vergroot. Ons advies is als volgt:
- De parasiet kan door middel van heet water gedood worden. Was daarom de kleedjes en de mandjes van uw kat zo vaak en zo heet mogelijk tijdens en na de behandeling.
- Ook de water- en voerbakjes moeten goed gereinigd worden. Doe dit met kokend water. Dit geldt ook voor de kattenbak.
- Naast kokend water kan de parasiet ook gedood worden door chloor of Quaternaire ammoniumzouten te gebruiken. Het schoonmaakmiddel moet minimaal 5 minuten inwerken en goed worden nagespoeld.
Is de Giardia van uw kat besmettelijk voor mensen?
Giardia is een zoönose. Dit houdt in dat ook mensen besmet kunnen raken met de parasiet. Ook voor uzelf is hygiëne dus belangrijk. Was uw handen grondig na contact met uw kat en zorg dat u uzelf niet laat likken door uw kat.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
Voel je thuis bij De Dierenkliniek!
Want alleen het allerbeste is goed genoeg voor u en uw kat, toch? Lees meer over wie wij zijn en hoe wij werken