Chippen van de hond
Wat is een chip voor honden?
Een chip voor dieren is een klein implantaat zo groot als een rijstkorrel. De chip wordt door middel van een holle naald onder de huid van het dier geplaatst. Iedere chip bevat een uniek registratienummer welke vervolgens wordt gekoppeld aan een eigenaar en geregistreerd wordt in een databank, bijvoorbeeld de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Het chipnummer kan worden afgelezen met een speciale chipreader.
Is het chippen van uw hond verplicht?
In Nederland is het chippen en registreren van honden verplicht. Deze registratieplicht geldt voor elke hond die na 1 april 2013 is geboren of uit het buitenland komt. Vanaf 1 november 2021 zijn hier extra regels bijgekomen. Iedere chip heeft een unieke code welke geregistreerd wordt bij de daarvoor aangewezen databank, waardoor uw hond geïdentificeerd kan worden. Daarnaast moet uw hond verplicht een Europees paspoort hebben waar de chip in wordt vermeld. Deze kunt u bij onze klinieken krijgen.
Voor katten is een chip (nog) niet verplicht. Wij adviseren echter wel om uw kat te laten chippen.
Waarom is het chippen van uw hond belangrijk?
- Ieder jaar raken veel honden zoek nadat ze zijn ontsnapt. Als uw dier gechipt is wordt het chipnummer geregistreerd bij een landelijke databank met hierbij de gegevens van de eigenaar. Als een hond gevonden wordt kan de chip worden afgelezen en contact worden opgenomen met de eigenaren.
- Door het verplicht chippen en registreren van honden worden misstanden in de hondenfokkerij en illegale hondenhandel tegengegaan. Door de identificatie en registratie wordt het o.a. inzichtelijk waar de honden vandaan komen en houdt men hier controle op.
Vanaf welke leeftijd kan een hond gechipt worden?
Honden mogen al op een leeftijd van 6 weken worden gechipt. Het is zelfs wettelijk verplicht om een hond binnen 7 weken gechipt en geregistreerd te hebben. Indien u een hond uit het buitenland importeert dan moet hij of zij binnen 2 weken na aankomst gechipt en geregistreerd zijn. Ook moet de hond een Europees paspoort hebben op de leeftijd van 7 weken; wanneer de hond uit het buitenland komt, eveneens binnen 2 weken na aankomst.
Wat is er nodig voor het chippen en registreren van uw hond?
Om een hond te chippen en te registreren heeft u als eigenaar in eerste instantie een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) nodig. Deze kunt u aanvragen bij het RvO. Als u dit nummer heeft kunt u een afspraak maken bij een dierenarts. Zorg dat u tijdens de afspraak uw UBN bij de hand heeft.
Het chipnummer van de hond moet, naast de registratie, ook in een Europees paspoort worden gezet. Dit paspoort kan de dierenarts voor u aanmaken. Het paspoort wordt ook gekoppeld aan uw UBN.
Hoe gaat het chippen in zijn werk?
Het plaatsen van een chip bij uw hond gebeurt via een injectienaald. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt onder de huid aangebracht. Het heeft de voorkeur om de chip tussen de schouderbladen aan te brengen. De chip blijft vervolgens levenslang zitten en geeft geen bijwerkingen of klachten bij uw hond.
Herstel en nazorg bij chippen
Het chippen van uw hond is een zeer kleine ingreep. Er is dan ook geen sprake van hersteltijd. Wij adviseren alleen om ongeveer een uur uit te kijken met aaien en kammen op de plek waar de chip is gezet, omdat deze soms wat gevoelig kan zijn.
Registratie van de chip
Na het plaatsen van de chip registreren wij deze voor u bij de hiervoor aangewezen databank. U krijgt een bevestiging in uw mail als de registratie is voltooid. De chip van de hond is nu gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens, zoals uw adres, naam en telefoonnummer. U bent zelf verantwoordelijk om eventuele aanpassingen van uw gegevens door te geven aan de databank.
Wat zijn de kosten van het chippen?
Kijk voor de kosten van het chippen van uw hond bij onze tarieven.
Maak online een afspraak voor het laten chippen van uw hond
Voor het plaatsen van een chip kunt u online een afspraak maken tijdens ons spreekuur.