• nl
  • en
Zoeken
Contact
Whatsapp
Whatsapp
Afspraak maken
Afspraak maken
  • Honden
    • Behandelingen
    • Veel voorkomende aandoeningen
    • Happy Pet Health Plan
    • Advies en Informatie
  • Katten
    • Behandelingen
    • Veel voorkomende aandoeningen
    • Happy Pet Health Plan
    • Advies en Informatie
    • Cat Friendly Clinic
  • Overige dieren
    • Behandelingen
    • Advies en Informatie
    • Veel voorkomende aandoeningen
  • Over ons
    • Expertises
    • Ons team
    • Vacatures
    • Samenwerkingen
    • Nieuwsberichten
    • Contact
  • Vestigingen
    • Dierenkliniek Vondelpark
    • Dierenkliniek Spaarne
    • Kattenkliniek Sarphatipark
De Dierenkliniek > Honden > Behandelingen > Castratie

Castratie van de hond

Wat is een castratie bij de hond?

Onder een castratie verstaat men het verwijderen van de testikels (of zaadballen) van de hond. Het castreren van uw hond heeft behalve op de voortplantingsfunctie ook invloed op de hormoonhuishouding van het dier. Wij raden u aan om u van tevoren goed in te lezen over de verschillende mogelijkheden en mogelijke bijwerkingen.

Er zijn twee manieren om uw hond te castreren: 1) Chirurgisch door de testikels operatief te verwijderen; of 2) Chemisch door het plaatsen van een implantaat. Het voornaamste verschil is dat de eerste variant onomkeerbaar is en de tweede variant tijdelijk.

Chirurgische castratie

Bij een chirurgische castratie van een reu worden onder narcose beide testikels (zaadballen) operatief verwijderd. Dit zijn geslachtshormoon producerende organen; het verwijderen ervan zorgt ervoor dat uw reu geen testosteron meer aanmaakt.

Chemische castratie

Bij een chemische castratie brengen wij een hormoonimplantaat (Suprelorin) in onder de huid tussen de schouderbladen. Suprelorin is een veilig middel om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Na het inbrengen van het implantaat wordt de productie van het hormoon testosteron – afhankelijk van de dosering – minimaal 6 of 12 maanden stil gelegd.

Vanaf wanneer kan uw hond gecastreerd worden?

De leeftijd waarop een reu veilig gecastreerd kan worden varieert per ras. Grotere rassen zijn bijvoorbeeld iets meer vatbaar voor enkele orthopedische problemen als ze jong worden gecastreerd. Wij hanteren over het algemeen het advies dat uw reu vanaf een leeftijd van zes maanden veilig gecastreerd kan worden. U kunt het specifieke geval van uw hond uiteraard altijd met ons bespreken.

Is castratie van de hond noodzakelijk?

Vroeger was het castreren van een reu vaak iets wat standaard gebeurde. Dit is tegenwoordig niet altijd meer het geval. Bij de meeste reuen is het namelijk helemaal niet nodig. De hond blijft zonder castratie op latere leeftijd soms slanker en beter bespierd. Ook kunnen er medische nadelen kleven aan het castreren van uw reu. In enkele gevallen kan het wel zinvol zijn om uw reu te laten castreren. U kunt dit altijd met ons bespreken.

Redenen voor castratie

Een castratie van de hond kan worden gedaan om diverse redenen. Het zorgt er uiteraard voor dat uw hond niet meer vruchtbaar is, maar het kan ook een positief effect hebben op bepaalde medische en/of gedragsproblemen. De voornaamste redenen vindt u hieronder:

Gedragsredenen

U kunt overwegen uw reu te castreren als hij het volgende gedrag vertoont:

  • Interesse in loopse teven en “wegloperig” van huis
  • Overmatig “rij” gedrag vertonen
  • Het vertonen van dominant of agressief gedrag
  • Het doen van veel kleine plasjes om zo territorium af te bakenen

Medische redenen

U kunt overwegen uw reu te castreren om de volgende medische redenen:

  • Wanneer uw reu (terugkerende) voorhuidontsteking heeft
  • Het voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden
  • Bij prostaatproblemen, d.w.z. moeite met plassen en/of bloedverlies uit de plasbuis buiten de plas momenten om

Nadelen van een castratie

Aan een castratie kunnen ook nadelen kleven, te weten:

  • Het metabolisme van de hond verandert na de castratie en de spiermassa neemt af; hierdoor kan hij sneller aankomen in gewicht
  • Bepaalde gedragsproblemen, zoals agressiviteit of angst, kunnen door een castratie verergeren
  • In sommige gevallen kan een castratie helpen bij het voorkomen of behandelen van tumoren die onder invloed van testosteron gevormd worden, maar de kans op prostaattumoren neemt na een castratie juist toe

In sommige gevallen zorgt castratie ervoor dat ongewenst gedrag afneemt of zelfs helemaal verdwijnt, maar het is goed om te weten dat het niet altijd dé oplossing is voor gedragsproblemen. Om van tevoren te bepalen of een castratie het gewenste effect zal geven, kunt u een chemische castratie overwegen.

Chemische castratie, een alternatief voor chirurgische castratie

Bij een chemische castratie brengen wij een hormoonimplantaat (Suprelorin) in onder de huid tussen de schouderbladen. Suprelorin is een veilig middel om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. Na het inbrengen van het implantaat wordt de productie van het hormoon testosteron – afhankelijk van de dosering – minimaal 6 of 12 maanden stil gelegd.

Ook een chemische castratie heeft voor- en nadelen:

Voordelen

Het voordeel van de chemische castratie is dat het omkeerbaar is. De effecten zijn gelijk aan die van een chirurgische ingreep, maar deze verdwijnen vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op het niet meer produceren van de testosteron.

Nadelen

Houdt er wel rekening mee dat na het inbrengen van het implantaat het tot 8 weken kan duren voordat de reu onvruchtbaar is. Daarnaast treedt er eerst een periode op van gemiddeld 4 tot 6 weken, dat de hoeveelheid testosteron toeneemt en het ongewenste gedrag tijdelijk kan verergeren.

Hoe gaat een castratie in zijn werk?

Onze vestigingen zijn voorzien van een zeer uitgebreide operatieruimte met moderne apparatuur. Daarnaast hebben onze dierenartsen veel ervaring op chirurgisch vlak. Wilt u weten hoe een operatie in zijn werk gaat, kijk dan op onze chirurgiepagina.

De voorbereiding

Het is belangrijk dat uw hond nuchter is voor de operatie. Dit betekent dat hij 12 uur voor de ingreep niet meer mag eten. Dieren kunnen namelijk gaan braken van de narcose en als ze gegeten hebben kan er voedsel in de keel blijven steken. Uw hond mag wel water drinken.

Laat uw hond uit voordat u hem naar de kliniek brengt. Tijdens de narcose kunnen ze hun ontlasting en urine laten lopen en dit gaat in de vacht zitten. Dit zorgt voor een minder goede hygiëne tijdens de operatie. Ook is het voor uw hond prettiger wakker worden met een schone vacht.

De procedure

Voordat uw hond onder narcose gaat, onderzoeken we hem helemaal en controleren we of uw hond gezond is. Vervolgens plaatsen we een infuus in een bloedvat in de voorpoot. Via dit infuus dienen we narcosemiddelen toe waardoor uw hond snel en veilig in slaap valt. Dan plaatsen we een buisje in de luchtpijp waardoor we zuurstof en gasnarcose kunnen toedienen en sluiten we hem aan op de bewakingsapparatuur. Gedurende de narcose wordt met behulp van deze bewakingsapparatuur onder andere de hartslag, ECG en ademhaling in de gaten gehouden. Ook geven we extra infuusvloeistoffen om de bloeddruk op peil te houden.

Bij een castratie worden operatief de gehele testikels of zaadballen verwijderd via één kleine huidsnede. Alle hechtingen worden vervolgens onderhuids geplaatst.

Herstel en nazorg bij een castratie

Uw hond mag op de dag van de operatie weer naar huis. De assistente belt u zodra we weten hoe laat u uw hond kunt komen ophalen. U krijgt een nazorg-brief mee waarin precies staat wat u na de behandeling voor uw hond kunt doen. Houdt er met het ophalen van uw hond rekening mee hoe u uw hond mee naar huis neemt. Uw hond heeft een narcose gehad en kan daardoor nog suf zijn en het sneller koud krijgen. Een stuk lopen is af te raden.

Drinken
U mag uw hond na de operatie kleine beetjes water aanbieden. Geef nog niet te veel in een keer, als uw hond veel water achter elkaar drinkt kan het zijn dat hij gaat braken.

Eten
Een aantal uur na de operatie mag u uw dier wat voer aanbieden. Start met ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid omdat uw dier nog wat misselijk kan zijn van de narcose. U krijgt van ons een blikje licht verteerbaar voer mee voor de eerste avond.

Medicatie
Uw hond krijgt voor de operatie pijnstillende injecties. Soms zien we dat honden (met name Retrievers) wat pieperig of onrustig zijn door één van de pijnstillers die ze gehad hebben. Dit gaat vanzelf weer over.

U krijgt van ons pijnstillers mee voor de eerste paar dagen na de operatie. Hier kunt u de dag na de operatie mee beginnen. Ook als u het idee heeft dat uw hond geen pijn (meer) heeft, is het belangrijk om deze te geven omdat ze ook ontstekingsremmend werken. Het is niet nodig om antibiotica te geven.

De wond
De hechtingen zitten behalve in de huid ook in de diepere weefsellagen. Als uw hond kort na de operatie springt of een wilde beweging maakt, kunnen deze hechtingen uitscheuren. Het is dus belangrijk dat u uw hond zo rustig mogelijk houdt. Hij mag niet aan de wond zitten of likken. Als hij dit toch doet moet hij een kraag om of een medical petshirt aan. Honden moet u aan de lijn uitlaten tot de wondcontrole heeft plaatsgevonden en mogen tot die tijd niet zwemmen.

Wondcontrole
Graag zien wij uw hond na 7-10 dagen terug op de kliniek voor controle. Hier zitten geen kosten aan verbonden. Indien de wond er bij de controle goed uitziet, mag u hond weer als vanouds alles doen. Uiteraard mag u in de tussentijd altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft.

Kosten castratie hond

Als u meer wilt weten over de kosten van een castratie, kunt u een kijkje nemen bij onze tarieven onderaan de contactpagina. U kunt ook telefonisch of per mail een prijsindicatie bij ons opvragen.

Mocht u nadenken over castratie, loop dan gerust langs voor advies of neem contact met ons op. Ook bij vragen over gedrag kunnen onze paraveterinairen u zeker verder helpen.

Behandelingen

Vaccinatie
Gezondheidscontrole
Castratie
Sterilisatie
Laparoscopische sterilisatie
Laparoscopie
Chippen
Titerbepaling
Parasietenbestrijding
Puberconsult
Seniorencheck
Voedingsadvies
Gedragsadvies

Bekijk ook

Gedragsadvies hond
Chirurgie
Over ons
Dierenkliniek Vondelpark

Sophialaan 53
1075 BP Amsterdam

Facebooktfacebook
instagram
linkedin
Dierenkliniek Spaarne

Jan van Goyenstraat 18
2102 CB Heemstede

Facebook
instagram
linkedin
Kattenkliniek Sarphatipark

Karel du Jardinstraat 67-A1
1073 TB Amsterdam

facebook
insstagram
linkedin
Afspraak maken of nieuwe klant?

Boek eenvoudig uw afspraak online, ook als u een nieuwe cliënt bent. Als u zich liever inschrijft als nieuwe cliënt zonder uw eerste afspraak te boeken, klik dan op ‘Online registreren’.

Afspraak maken
Online registreren
©2023 – De Dierenkliniek
  • Algemene voorwaarden
  • Ons privacybeleid
Cookie instellingen
We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, social media functies aan te bieden en ons verkeer te analyseren. Door op “Alles accepteren” te klikken, ga je akkoord met alle soorten cookies. Via cookie instellingen kun je jouw voorkeuren beheren.
Cookie instellingenAlles accepteren
Toestemming beheren

Cookie instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren, terwijl u door de website navigeert. Hiervan worden de cookies die als noodzakelijk zijn gecategoriseerd in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor de werking van de basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Echter, als u zich afmeldt voor sommige van deze cookies kan dit uw browse-ervaring beïnvloeden.
Functioneel
Functionele cookies helpen bij het uitvoeren van bepaalde functionaliteiten, zoals het delen van de inhoud van de website op social media platforms, het verzamelen van feedback en andere functionaliteiten van derden.
Prestatie
Prestatiecookies worden gebruikt om de belangrijkste prestatie-indexen van de website te begrijpen en te analyseren, wat helpt bij het leveren van een betere gebruikerservaring voor de bezoekers.
Analytics
Analytische cookies worden gebruikt om te begrijpen hoe bezoekers omgaan met de website. Deze cookies helpen bij het verstrekken van informatie over het aantal bezoekers, het bouncepercentage, de bron enzovoorts.
CookieDuurBeschrijving
_ga1 year 1 month 4 daysGoogle Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors.
_ga_*1 year 1 month 4 daysGoogle Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_UA-*1 minuteGoogle Analytics sets this cookie for user behaviour tracking.n
_gid1 dayGoogle Analytics sets this cookie to store information on how visitors use a website while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the collected data includes the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertentie
Advertentiecookies worden gebruikt om bezoekers te voorzien van relevante advertenties en marketingcampagnes. Deze cookies volgen bezoekers op verschillende websites en verzamelen informatie om aangepaste advertenties te bieden.
Overig
Andere niet-gecategoriseerde cookies zijn cookies die worden geanalyseerd en die nog niet in een categorie zijn ingedeeld.
Noodzakelijk
Noodzakelijke cookies zijn absoluut essentieel om de website goed te laten functioneren. Deze cookies zorgen anoniem voor basisfunctionaliteiten en beveiligingsfuncties van de website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN
Aangedreven door CookieYes Logo