giardia bij uw hond
Wat is Giardia bij honden?
Giardia is een veel voorkomende darmparasiet bij honden. Over het algemeen hebben honden, die deze parasiet bij zich dragen nauwelijks ergens last van. Bij gevoelige honden, zoals puppy’s of honden met een verminderde weerstand, kan de parasiet echter wel gezondheidsproblemen geven.
Symptomen Giardia
De meest voorkomende symptomen van Giardia zijn:
- wisselende tot hardnekkige diarree
- buikpijnlijk
- bloed en/of slijm bij ontlasting
- soms ook braken
- verminderde eetlust en sloomheid
De mate van klachten verschilt erg per hond. Veel honden dragen de parasiet bij zich en hebben geen klachten. Indien honden besmet raken met Giardia duurt het gemiddeld 1 à 2 weken totdat de symptomen ontstaan.
Hoe raken honden besmet met Giardia?
Honden die besmet zijn met Giardia scheiden de parasiet uit in hun ontlasting. Deze parasieten komen vervolgens in de omgeving terecht waar een andere hond zich er mee kan besmetten. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van (besmet) gras, te drinken uit plassen of te likken aan zijn of haar poten waarmee de hond in besmet oppervlak is gaan staan. Ook kan de eigenaar het via de schoenen meenemen in huis waardoor honden soms ook besmet raken.
Diagnose Giardia
Om vast te stellen dat uw hond Giardia heeft, hebben wij ontlasting nodig. De ontlasting moet zo vers mogelijk zijn. Is het niet mogelijk de ontlasting gelijk bij ons langs te brengen, zorg dan dat het koel bewaard blijft (in de koelkast). Vervolgens kunnen wij bij ons op de praktijk onderzoeken of er Giardia in de ontlasting aanwezig is. Wij hebben dezelfde dag nog de uitslag voor u.
Het onderzoek naar Giardia doen wij door middel van een SNAP-test. Deze test bevat een oplosbaar Giardia-antigeen. Ook kan onder de microscoop gekeken worden of de parasiet in de ontlasting zit, maar de SNAP-test geeft een betrouwbaardere uitslag.
Hoe wordt Giardia bij honden behandeld?
Bij de behandeling van Giardia is het belangrijk dat we zowel de hond als de omgeving behandelen.
Behandeling van de hond
- In eerste instantie gaan we de Giardia behandelen met Panacur (Fenbendazol) gedurende 5 dagen. Omdat Giardia zeer besmettelijk is adviseren wij om alle dieren in het huishouden te behandelen met Panacur, ook als ze geen symptomen hebben. Gezonde dieren kunnen de parasiet namelijk evengoed uitscheiden waardoor je kans hebt op herbesmetting.
- Om de diarree te behandelen en de weerstand in de darm te optimaliseren adviseren we om even licht verteerbaar voer (Hill’s I/D) en probiotica te gaan geven.
- Omdat er een risico is dat uw hond zichzelf opnieuw besmet is het verstandig om hem/haar op de derde dag van de behandeling te wassen met een hondenshampoo, en dit na twee dagen nogmaals te doen.
- Soms is het nodig om de Panacur te herhalen of een tweede medicijn (Metronidazol) in te zetten als de Panacur onvoldoende effect heeft.
Behandelen van de omgeving
Giardia kan lang in de omgeving aanwezig blijven, daardoor is het mogelijk dat de hond zich opnieuw besmet. Hoe kouder en hoe vochtiger de omgeving hoe langer de Giardia besmettelijk kan blijven. Daarom is het belangrijk om de omgeving te behandelen.
- Heet water kan de parasiet doden. Het is daarom belangrijk om de kleedjes waar uw hond op ligt zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk te wassen.
- Water en voerbakjes dienen elke dag met kokend water te worden afgewassen. Laat het kokende water minimaal 1 minuut in de bakjes.
- Chloor of Quaternaire ammoniumzouten kunnen de parasiet doden en kunnen dus worden gebruikt voor het schoonmaken van de omgeving. Dit moet minimaal 5 minuten inwerken en goed worden nagespoeld.
Is de Giardia van uw hond besmettelijk voor mensen?
Sommige Giardia stammen kunnen ook besmettelijk zijn voor mensen. Goede hygiëne is dus erg belangrijk. Was uw handen direct na contact met uw hond. Als u nog vragen heeft, neemt u dan gerust contact met ons op.
Zorg dat je hond op tijd gevaccineerd wordt!
Lees hier meer over de verschillende vaccinaties en het door ons geadviseerde schema