Artrose bij honden
Artrose is iets wat helaas regelmatig voorkomt bij honden. Over het algemeen ontstaat artrose op oudere leeftijd, maar er zijn ook jonge honden die last hebben van artrose. Hieronder leggen we uit wat artrose precies is, welke symptomen u kunt herkennen en wat er gedaan kan worden om uw hond hierbij te ondersteunen.
Wat is artrose bij honden?
Artrose is een vorm van slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Normaal zorgt het kraakbeen ervoor dat botten soepel over elkaar heen kunnen bewegen. Bij artrose is er minder tot geen kraakbeen meer in het gewricht, waardoor de botten over elkaar heen schuren met bewegen. Dit zorgt voor pijn en uiteindelijk tot de vorming van extra bot in het gewricht. Hierdoor wordt het gewricht steeds stijver en kan uw hond minder goed bewegen.
Wat zijn oorzaken van artrose?
Het ontstaan van artrose kent verschillende oorzaken. Bij senioren honden is artrose doorgaans het gevolg van jarenlange (normale) belasting van de gewrichten. Artrose bij jongere honden kan ontstaan door overbelasting van gewrichten door overgewicht of overmatige activiteit, maar ook door een trauma of door een verkeerde aanleg van het gewricht. Ook na een operatie van een gewricht zal in mindere of meerdere mate artrose ontstaan.
Wat zijn symptomen van artrose?
Het meest kenmerkende symptoom van artrose is zogenaamde startkreupelheid. Startkreupelheid is het stijf, traag of kreupel bewegen van uw hond, nadat hij/zij rustig heeft liggen slapen. Zodra uw hond eventjes heeft bewogen en de gewrichten wat opgewarmd zijn, zult u zien dat de kreupelheid verminderd. Een ander veel voorkomend symptoom is dat honden met artrose niet meer graag ergens op of af springen en dat traplopen moeilijker gaat. De klachten die uw hond per dag heeft kunnen erg wisselend zijn. Zo kunnen de klachten in de winter wat erger zijn in verband met de koude temperatuur en zal de hond meer last hebben na een dag van veel beweging. Rust zal de kreupelheid verminderen.
Wat zijn de gevolgen van artrose?
Artrose is een pijnlijke aandoening en zorgt naast de pijnklachten dat uw hond minder goed kan bewegen. Artrose is helaas niet te genezen, maar het proces kan wel afgeremd worden en de symptomen kunnen onderdrukt en/of verminderd worden. Dit betekent wel dat uw hond levenslang behandeld zal moeten worden. Wat de behandeling inhoudt leest u verder op deze pagina.
Hoe stellen wij de diagnose artrose?
Uw uitleg over de kreupelheid van uw hond en andere specifieke klachten samen met een uitgebreid lichamelijk onderzoek door de dierenarts geeft al een duidelijke aanwijzing dat er sprake kan zijn van artrose. Om 100% zeker te zijn van de diagnose zullen we röntgenfoto’s van de gewrichten van uw hond nemen.
Vaak wordt er in eerste instantie rust geadviseerd, al dan niet in combinatie met pijnstillers/ontstekingsremmers.
Artrose bij de hond behandelen
Met de juiste maatregelen kunnen de klachten van artrose aanzienlijk verminderen. Hieronder worden de algemene adviezen uiteengezet. Het precieze behandelplan voor uw hond zal in over leg met u op maat gemaakt worden.
Afvallen
Zelfs als uw hond niet veel te zwaar is, kan afvallen hele gunstige effecten hebben op de mate van artrose waar uw hond aan lijdt. In sommige gevallen zijn de klachten na alleen afvallen zelfs al helemaal verdwenen. Daarom wordt dit gezien als de belangrijkste therapie bij artrose klachten. Hoe zwaarder uw dier, hoe meer dit de gewrichten belast. Onze dierenartsen en de assistentes kunnen u helpen met het bereiken van het optimale gewicht van uw dier. Heeft u hulp/advies nodig bij het afvallen van uw dier? Onze specialisten geven u voedingsadvies op maat.
Beweging aanpassen
Wanneer een gewricht veel moet bewegen of meer extreme bewegingen moet maken, kan dit zorgen voor meer klachten. Toch is helemaal rust houden ook niet goed, dit kan uw hond stijf (en uiteindelijk zwaar) maken. Je wilt daarom de hond stimuleren te bewegen, maar dan wel zodanig dat dit niet te belastend is voor de gewrichten. Rechtlijnige bewegingen zijn over het algemeen het beste voor honden met artrose. Rechtlijnige bewegingen zijn bijvoorbeeld aan de riem rechtuit lopen of zelfs een beetje naast de fiets joggen. Een niet-rechtlijnige beweging is bijvoorbeeld het achter stokken of ballen aanrennen. Daarbij maken honden onverwachte bewegingen, die belastend zijn voor gewrichten die niet optimaal meer functioneren. Lekker spelen met andere honden is ook minder verstandig, echter moeten honden ook gewoon hond kunnen zijn dus in beperkte mate adviseren wij dit wel toe te staan. Houd er echter rekening mee dat de hond na intensieve beweging de dag daarna wel wat strammer kan lopen.
Supplementen of speciale voeding
Van een aantal supplementen is bekend dat dit een positief effect heeft op de klachten van artrose en de verslechtering tegengaat. Dit geldt onder andere voor glucosamine, chondroïtine en omega vetzuren. Deze kunnen gegeven worden als losse supplementen, maar er bestaan ook producten waarbij deze gecombineerd zijn. Flexadin is hier een voorbeeld van. U hoeft dit maar eens per dag te geven en uw dier heeft alle extra supplementen binnen om de gewrichten te ondersteunen. Ook bestaat er speciaal voer waar de supplementen in zitten, zodat u helemaal niets extra’s meer hoeft te geven. Wij adviseren hiervoor meestal de J/D van Hills®.
Medicatie
In sommige gevallen zal het nodig zijn om tijdelijk of permanent pijnstillers te geven met ontstekingsremmende werking. Wanneer uw dier ondanks bovenstaande maatregelen pijn blijft houden of wanneer de klachten acuut verslechteren, dan zal het nodig zijn om pijnstillers te gaan geven. Bij langdurig gebruik van pijnstillers zal geadviseerd worden om een pijnstiller te geven met zo min mogelijk bijwerkingen.
Meestal gebruiken we meloxicam voor artrose problemen. Dit kan permanent gegeven worden bij ernstige klachten, maar kan ook alleen gegeven worden wanneer de hond een dag veel heeft bewogen en meer last heeft dan gebruikelijk. Wanneer honden ondanks bovenstaande pijnstillers nog steeds last hebben van hun artrose, zijn er andere alternatieven. We zullen in overleg met u op zoek gaan naar de meest effectieve medicatie voor uw hond.
Alternatieve therapieën
Fysiotherapie of aquatherapie wordt soms ook succesvol toegepast bij honden met artrose. Deze therapieën zijn met name gericht op het opbouwen van spieren, zonder de gewrichten extra te belasten. Voor sommige dieren is dit echt een uitkomst. Ook lasertherapie is in opkomst voor artrose klachten. Het wetenschappelijk bewijs hiervoor is nog niet waterdicht, maar uit ervaring leren we dat sommige honden hier bijzonder goed op reageren. Zo heeft het een ontstekingsremmende werking, verbetert het de doorbloeding en vermindert het de hoeveelheid vocht in het gewricht zelf. Allemaal componenten die ervoor kunnen zorgen dat honden minder last hebben van hun artrose. Wij voeren laserbehandelingen uit in onze klinieken, onze specialist Marieke Drieling vertelt u hier graag meer over.
Chirurgische ingreep
In uiterste gevallen kan een operatie met een gewrichtsprothese uitkomst bieden. Dit wordt meestal uitgevoerd in de heup. Helaas is dit niet in alle gevallen mogelijk.
Kan artrose bij de hond voorkomen worden?
Er is een aantal zaken die kunnen helpen bij het voorkomen en/of uitstellen van artrose, namelijk:
- Zorg dat uw hond goed op gewicht is. Overgewicht zorgt voor meer belasting van de gewrichten en dus een grotere kans op artrose.
- Zorg bij honden die nog in de groei zijn, dat ze de juiste mate van beweging krijgen. Overmatig bewegen bij jonge pups kan zorgen voor ontwikkelingsstoornissen op kwetsbare plekken, zoals de ellebogen en heupen. Ook bij volwassen honden is de mate en manier van bewegen belangrijk.
- Zorg dat uw hond de juiste voeding krijgt. Pups, volwassen honden en senioren honden hebben behoefte aan andere voedingsstoffen, welke essentieel zijn voor de ontwikkeling en ondersteuning van de gewrichten.
- Vermoed u artrose, neem dan direct contact op met een dierenarts. Door zo vroeg mogelijk met een behandeling te beginnen, is de kans op het remmen van het proces van artrose, en dus het uitstellen van klachten, zo groot mogelijk.
Hoe lang kan een hond leven met artrose?
Wij krijgen vaak de vraag hoe lang een hond nog kan leven met artrose. Hier is geen goed antwoord op te geven. Helaas is artrose niet te genezen maar gelukkig is er wel steeds meer mogelijk om de kwaliteit van leven voor honden met artrose zo goed mogelijk te maken. Er zijn diverse behandelingen en opties om de vorming van artrose te vertragen en de pijnklachten te verminderen. Op deze manier kan uw hond, ondanks de artrose, in veel gevallen een prettig en (grotendeels) pijnvrij leven leiden.
Wanneer laat ik mijn hond met artrose inslapen?
Wanneer is het beter voor uw hond hem/haar in te laten slapen? Deze keuze is ontzettend lastig. De kwaliteit van leven is hier vaak de bepalende factor in. In sommige gevallen is de artrose zodanig heftig, dat een behandeling geen effect meer heeft. De klachten die de artrose geeft kunnen er dan voor zorgen dat uw hond bijna constant pijnt ervaart en slecht mobiel is. In dit soort gevallen spreek je van een slechte kwaliteit van leven en kan het een verstandige keuze zijn om uw hond in te laten slapen.
Heeft u nog vragen over dit onderwerp, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!
Maakt u op tijd een afspraak voor uw seniorencheck?
Naarmate een hond ouder wordt kunnen er meer gezondheidsproblemen ontstaan, die steeds moeilijker op te lossen zijn. Het is erg belangrijk om jaarlijks uw hond preventief te controleren!