Het grasaar seizoen is weer begonnen!
Met de komst van de lente zien we ze weer verschijnen: grasaren. Deze scherpe grasdeeltjes groeien op plekken waar het gras hoog staat, zoals bermen, grasvelden en langs stoepranden. Hoewel ze onschuldig lijken, kunnen grasaren bij honden vervelende problemen veroorzaken. Ze blijven gemakkelijk in de vacht hangen en kunnen zelfs de huid binnendringen, wat leidt tot irritatie, pijn en ontstekingen.
Wat zijn grasaren
Grasaren – ook wel kruipers genoemd – zijn de zaden van bepaalde grassoorten. Ze bevatten scherpe uiteinden met kleine weerhaakjes, waardoor ze gemakkelijk blijven hangen in de vacht van een dier. Eenmaal vastgeklampt, bewegen ze zich maar één kant op: dieper de huid of het lichaam in. Grasaren kunnen zo terechtkomen in oren, neuzen, ogen, tussen de tenen of onder de huid.
Risico op grasaren

In de zomermaanden is het risico op grasaren het hoogst. Door de warmte drogen ze uit en worden ze nog lichter en scherper, waardoor ze zich nóg makkelijker vastzetten in de vacht. Vooral honden met halflang tot lang haar zijn kwetsbaar. Probleemzones zijn:
- Tussen de tenen
- In de oren
- In huidplooien bij de poten
- Rond de hals en nek
Grasaren bij uw hond voorkomen
U kunt verschillende maatregelen nemen om uw hond te beschermen:
- Vermijd gebieden met veel hoog gras – Wees alert tijdens wandelingen en probeer plekken met wilde begroeiing te vermijden.
- Controleer de vacht na elke wandeling – Inspecteer vooral de poten, oren en oksels. Hoe eerder u een grasaar ontdekt, hoe beter.
- Trim de vacht regelmatig – Zeker bij langharige honden helpt het om de vacht kort te houden op risicoplekken zoals tussen de tenen en rond de oren.
Wat als uw hond een grasaar heeft?
Wanneer een grasaar de huid is binnengedrongen of in een oor of neus is gekropen, kan dit leiden tot:
- Zwelling
- Pijn
- Ontstekingen
- Overmatig schudden met de kop (bij oorklachten)
- Niezen of neusuitvloeiing (bij neuskruipers)
Probeer de grasaar alleen zelf te verwijderen als u deze volledig ziet en eenvoudig kunt uithalen. Het is cruciaal dat de grasaar in zijn geheel wordt verwijderd. Lukt dit niet, of is deze al te diep genesteld, neem dan direct contact op met de dierenarts. Vaak is het nodig om de grasaar onder lokale verdoving of met een roesje te verwijderen.
Bekijk onze video
In de bijgevoegde video ziet u één van onze dierenartsen een grasaar verwijderen uit de gehoorgang van een hond. In dit geval kon het gelukkig zonder verdoving, maar dat is niet altijd mogelijk.
Blijft een grasaar in het oor onopgemerkt, dan kan deze dieper doordringen en uiteindelijk het trommelvlies beschadigen — iets wat veel pijn en blijvende schade kan veroorzaken.