Honden of katten met een seizoensgebonden allergie
Het is bijna herfst: de blaadjes vallen van de boom, de open haard gaat aan en… mijn huisdier is allergisch?!
Dat kan zeker zo zijn. Wanneer u in de gaten krijgt dat uw hond of kat tijdens bepaalde seizoenen (lente, zomer en begin herfst) terugkerende klachten heeft, is het goed mogelijk dat hij of zij last heeft van een seizoensgebonden allergie, ook wel atopie genoemd.
Een allergie is een aandoening waarbij erfelijke factoren een rol kunnen spelen en die zich uit in overgevoeligheid voor veelvoorkomende stoffen die voor de meeste dieren onschadelijk zijn. De immunologische mechanismen die ten grondslag liggen aan allergieën bij honden en katten zijn hetzelfde als bij de mens. Bij de meeste huisdieren ontstaan de eerste allergische symptomen tussen het 1e en 3e levensjaar, maar het kan op alle leeftijden voorkomen.
Er zijn vijf belangrijke soorten allergieën:
- Atopie of atopische dermatitis: Overgevoeligheid voor pollen, mijten, schimmels en huidschilfers
- Voedselallergie: Overgevoeligheid voor eiwitbestanddelen van het dieet, bijv. kip
- Insecten- en vlooienallergie: Overgevoeligheid voor speeksel van insecten en vlooien
- Contactallergie: Overgevoeligheid voor materialen zoals kunststof, linoleum en verf
- Geneesmiddellenallergie: Overgevoeligheid voor antibiotica, antiparasitaire middelen en andere geneesmiddelen
Wat zijn de symptomen van een allergie bij mijn huisdier?
De meest voorkomende klacht bij atopie is jeuk, wat vaak vervelende huidproblemen kan veroorzaken. Als dit het geval is gaat uw huisdier krabben, bijten en kauwen op de huid, met zijn kop wrijven langs de muur of op de grond of zichzelf veelvuldig wassen. Ook is er een kans op (tijdelijk) haarverlies en terugkerende oorinfecties. Plaatsen waar jeuk veel voorkomt zijn op de buik, poten, staartbasis, kop – met name rond de ogen, bek en oren. Soms worden waterige ogen, niezen en hoesten waargenomen.
Hoe weet ik of mijn huisdier allergisch is?
Naast allergie zijn er nog vele andere oorzaken van jeuk en krabben. De diagnose atopie wordt gesteld, als alle andere huidaandoeningen met soortgelijke symptomen (inclusief voedselallergie) zijn uitgesloten en als allergische klachten nog steeds aanwezig zijn. Door middel van een bloedonderzoek kunnen wij bekijken op welke stoffen uw hond of kat een allergische reactie krijgt. Zodra we hebben achterhaald waar uw huisdier precies allergisch op reageert, zullen we kijken naar een behandeling die past bij de ernst van de klachten.
Hoe behandel je allergie bij de hond of kat?
De meest effectieve behandeling van atopie is het strikt vermijden van de allergenen die verantwoordelijk zijn voor de klachten. In de meeste gevallen is dit echter onmogelijk, omdat het lastig is om niet met pollen of huisstofmijt in aanraking te komen. Er zijn een aantal medicijnen die op korte termijn helpen om de allergische klachten van uw huisdier onder controle te krijgen. Deze medicijnen zijn een goede optie om jeuk te beheersen. Ze behandelen echter niet de oorzaak van de allergie. Dit betekent dat uw huisdier allergisch blijft en dat het immuunsysteem nog steeds reageert op allergenen. Ook hebben veel van deze medicijnen bijwerkingen en kunnen andere gezondheidsproblemen ‘maskeren’ waardoor deze moeilijker zijn vast te stellen en te behandelen (bijvoorbeeld oorinfecties).
Op dit moment is de enige behandeling die de oorzaak van atopie aanpakt, allergeen specifieke immunotherapie. Immunotherapie is een medische behandeling waarbij zeer kleine hoeveelheden van allergenen waarvoor je huisdier allergisch is onderhuids worden geïnjecteerd. Het doel is de reactie van het immuunsysteem zodanig te veranderen, dat dit minder gevoelig of zelfs ongevoelig wordt voor deze allergenen. Hierdoor zal de allergische reactie afnemen of verdwijnen. Immunotherapie is veilig en effectief en kan langdurig gebruikt worden. Mocht u hier meer informatie over willen ontvangen, neem dan vooral contact met ons op.
Wat kan ik zelf doen om mijn huisdier met atopie te helpen?
Er zijn een aantal acties die u als baasje kunt ondernemen om de klachten van uw huisdier bij atopie te verminderen.
Hygiëne in huis
Pollen vinden helaas vaak hun weg naar binnen. Via open ramen, deuren, uw kleding, schoenen, en via uw huisdieren zelf. Helemaal voorkomen kunt u het nooit, maar klachten kunnen zeker verminderen door uw huis goed schoon te houden. Denk aan wat vaker stofzuigen, het uitkloppen van uw kleed en het wassen van uw gordijnen.
Wassen
Uw huisdier lekker wassen en hiermee pollen en mijten verwijderen kan zeker helpen en is bovendien erg gezellig om af en toe samen te doen. Er zijn hiervoor speciale hypo-allergene anti-jeuk shampoo’s beschikbaar.
Consequente vlooienbestrijding
Voor elke hond en kat geldt dat een goede vlooienbestrijding belangrijk is, maar als uw huisdier een allergie heeft dan is het extra belangrijk om jeuk door vlooien te voorkomen. Wees hier daarom extra scherp op.
Goede voeding
Omdat een allergie flinke huidproblemen kan veroorzaken is het ook verstandig om ervoor te zorgen dat de hond of kat voeding van hoge kwaliteit krijgt, die specifieke voedingstoffen bevat die een gezonde huid bevorderen. Wij kunnen u vertellen welke voeding het meest geschikt is voor uw huisdier.
Mocht u het idee hebben dat uw huisdier symptomen heeft die voldoen aan bovenstaande beschrijving, schroom dan niet om contact met ons op te nemen!